Ramana Maharsi

Bhagaván Srí Ramana Maharsi (India, Tirucsuli, 1879. december 30. – India, Tiruvannámalai, 1950. április 14.) az egyik legismertebb advaita mester, bölcs, szatguru.

Srí Ramana az indiai Tamil Nádu állam Tirucsuli nevű falujában született. Iskolai éveit Tirucsuliban és Maduraiban töltötte. Itt – 1896. július közepén – egy „halálélmény” után megtapasztalta az Önvalót. Augusztus 29-én elhagyta Madurait és családját, hogy az Arunachala-hoz (magyaros átírásban Arunácsala) utazzon.

Élete hátralevő részét itt, ennek az indiai szent hegynek a lábánál töltötte, a Tiruvannamalai (Tiruvannámalai) nevű városkában vagy annak közelében.

A nyugati világ Paul Brunton magyarul is megjelent könyvéből, az „India titkai”-ból ismerte meg. Ezt követően rengeteg nyugati is ellátogatott hozzá, hogy megtapasztalja az Önvalót. A tanítványait folyamatosan ezen Önvaló állandó megtapasztalására ösztönözte, melynek két módja van: első az önkutatás a „Ki vagyok én?” kérdés feltevésével, a második az önátadás.

A nyugatiak számára egyik legismertebb tanítványa a lakhnaúi H. W. L. Poonja (H. V. L. Púndzsa), azaz Papaji (Pápádzsí), valamint Srí Niszargadatta Maharádzs.

1950-ben, halálának pillanatában hullócsillag volt látható, amely megfigyelhető volt szinte egész Indiában.


 

Az Önvaló

Az Önvaló az, amiben a világegyetem, a valóság szünet nélkül létezni tűnik, az amiből ez megszületik, az amiben ez létezik és megszűnik. Ez Az, ami csakugyan valójában létezik. Tartsd becsben az Önvalót, ami a Szívedben lévő valóság.

A csend

A csend igazság,
a csend üdvösség,
a csend béke,
s ennélfogva a csend az Önvaló.

A Védák kijelentik: „Te vagy Az”

A Védákat srutinak hívják (a sru, hallani gyökből), mivel szóban hagyományozódtak tovább tanítóról tanítványra. Csakis olyanok tanulmányozták, akik beavatást nyertek egy arra jogosult tanító által.

Az Önvaló megismerése

– Hogyan kell az embernek megismernie az Önvalót?

– Megismerni az Önvalót annyi, mint Önvalónak lenni.

Egó - Önvaló

Az Önvaló túl van az egón, s csak akkor realizálható, ha az egót sikerült kiküszöbölnie.

EGY

A legfőbb létező egy, s az az Önvaló.

EGY-ezőség

Il­lesd bár­mi­lyen név­vel, Is­ten, Ön­va­ló, a Szív vagy a Tu­­da­tos­ság szék­he­lye – ez mind egy és ugyan­az.

Isten = Önvaló

Isten nem más, mint az Önvaló.

Kutasd

Kutasd: „Ki vagyok én?” Merülj mélyen bensődbe, és időzz az Önvalóként!

Önmagam megismerése

– Önmagam megismerése Isten megismerését is magában foglalja?

– Igen. Isten önben van.

Ramana Maharsi: A nyílegyenes ösvény

Ramana Maharsi

Srí Ramana és üzenete a modern ember számára

Srí Ramana India földjének igazi fia. De túl azon, hogy hitelesen indiai, van benne valami egészen rendkívüli is, s éppen ezért európai szemmel nézve joggal tekinthető egyedülállónak a maga nemében. India napos oldalán ő a legvilágosabban ragyogó fénypont.

Szerkesztő/Szerző: 

Ramana Maharsi: Abszolút Tudatosság

Ramana Maharsi: Abszolút Tudatosság

E könyv bepillantást nyújt Bhagaván Ramana Maharsi értékes, közvetlen és mély tanításaiba, mely szerint az egyetlen valóság az abszolút, amely valós, állandó és mindenütt jelenvaló.

Tanítása a spirituális bölcsesség lényege és kivonata. Az itt olvasható minden egyes szó és mondat Bhagaván tanításaiból származik, s ezek a követők által feltett kérdésekre adott válaszok. (Bárhol, ahol a szöveget megrövidítettük, zárójelet használunk.)

Szerkesztő/Szerző: 

Srí Ramana Maharsi: Oltalmazó Útmutatás

Oltalmazó Útmutatás

Az Önvaló

Az, amiben mindezek a világok szilárdan fennállni látszanak, az, ami mindezeket a világokat saját tulajdonaként birtokolja, az, amiből mindezek a világok keletkeznek, az, ami miatt mindezek a világok léteznek, az, ami által mindezek a világok létrejönnek, s az, amivel ezek valójában mind azonosak – egyedül ez az egyetlen létező valóság. Tartsuk nagy becsben ezt a Szívben rejlő Önvalót, mely nem más, mint [maga] a valóság!

Szerkesztő/Szerző: 

Te vagy az Önvaló

Te vagy az Önvaló, te már most Az vagy. Mindig létezel, állandóan akként élsz, ami valójában vagy, csakhogy nem ismered ezt fel. Ez minden.

Vagyok, aki vagyok

Létezni annyi, mint ráébredni. Ennélfogva „Vagyok, aki vagyok”. A „Vagyok”: Isten. Semmi egyéb nem létezhet Őnélküle. Minden léte Istenben és Isten miatt van.